Fridhemsbergsrundan

Salta havsvindar och napolitanska pizzor

Fridhemsbergsrundan
Mikael Männer

Cyklad och godkänd av

Mikael Männer
Ladda ner GPX fil
  • Startplats Falkenberg, Sverige
  • Distans 134,4 km
  • Underlag Asfalt / Grus
  • Utmaning Medel
  • Högsta punkt 162 m ö.h.
  • Klättring 970 m
  • Utför 972 m

Starten för min favoritrunda på cykel går vid Tullbroskolans parkering i Falkenberg. Vi rullar ut på den kullerstensbelagda vägen som leder till Falkenbergs kändaste landmärke, Tullbron. Bron som tagit folk över Ätran sedan 1760-talet.

Snabbt cyklar vi igenom centrala Falkenberg och cyklar upp till stadsdelen Arvidstorp som ligger på höjden staden är döpt efter. Efter ytterligare några kilometers trampande är vi ute på landsbygden. Nu slingrar vägen förbi gårdar och öppna fält. Förhoppningsvis har vi vinden i ryggen och cykeln rullar lätt på den smala asfaltsvägen. Efter 12,5 km kommer vi in på rundans enda grusvägsparti som vi kämpar med i någon kilometer innan vi når asfalt igen. Hässlås Kapell från 1927 passerar vi på vår högra sida.

Fridhemsbergsrundan

23 km in på rundan cyklar vi genom Ästads vingård. 2011 satte man de första plantorna i myllan och nu växer här över 14 000 vinstockar. Druvan som odlas är Solaris. En grön druva som trivs bra i det nordliga klimatet och som ofta ger en hög syra som passar bra till att göra ett mousserat vin.

Nu kommer vi in i Åkullas bokskogar. För cyklister är området känd för mtb-loppet Bockstensturen. Höga lövträd kantar vägen och det känns som att cykla genom en tunnel av skog. Vi tar oss genom det böljande landskapet där vi ömsom passerar åkrar och ömsom skogsdungar. Vid 45 km måste vi göra ett val – antingen tar vi vänster och fortsätter vår runda eller så tar vi höger och cyklar in till shoppingmeckat i Ullared. Så klart väljer vi att svänga vänster och fortsätta vår runda.

Fridhemsbergsrundan

Nu är målet inställt på Fridhemsberg och surdegsbageriet Ave Kultur. Här mitt ute i skogen bakar André magiska surdegsbröd och fantastiskt goda bullar. Detta är vårt första depåstopp.

Med magen full av energi cyklar vi vidare några kilometer inåt landet innan rutten tar oss västerut. Asfalten känns lättrullad och snittlutningen är negativ. Snart kommer vi ner till Gällared och cyklar längst med floden som vi cyklade över i början av rundan – Ätran. Här är det läge att plocka fram telefonen och knäppa av några fina bilder. Vi följer Ätran hela vägen ner till Vessigebro, samhället som kanske mest är känt för att ha fostrat fotbollsspelaren Niclas Alexandersson.⚽🤩

Fridhemsbergsrundan

Sedan fortsätter rundan och vi trampar på och gör av med mer energi, för snart är det dags för depåstopp nummer två. På böljande vägar tar vi oss ner till Slöinge är det dags för att njuta av säsongens smaker på Sia Glass fabriksförsäljning.

Ganska omgående efter stoppet på Sia Glass tar vi oss uppför ett av Falkenbergs finaste Strava-segment, Björkgatan från Suseån upp till Eftra Kyrka. Segmentet är med sina 41 höjdmeter på 590 meter en härlig mjölksyrefest.

Efter att ha klarat av backen tar vi oss väster ut och börjar märka av saltet i havsvindarna. 125 km in på rundan passerar vi Grimsholmen och ser nu havets vågor. De sista kilometrarna kryssar vi snyggt och trevligt mellan badgästerna som besöker Skrea strand. Nu kan vi nästan känna doften av de nygräddade napolitanska pizzorna på Lilla Napoli. Efter 134 km och nästan 1000 höjdmeter är man väl värd att njuta av Sveriges godaste pizza och kall dryck.🍕😋

Fridhemsbergsrundan

Partners

Tyvärr, den här webbplatsen använder funktioner som din webbläsare inte stöder.

Uppgradera till en nyare version av Firefox, Chrome, Safari, eller Edge så kan du besöka webbplatsen.