Ronde van Sotenäs

Det bästa av Bohusläns och Sotenäs slingrande vägar

Ronde van Sotenäs
Mattias Carlsson

Cyklad och godkänd av

Mattias Carlsson
Ladda ner GPX fil
  • Startplats Smögen, Sverige
  • Distans 146,5 km
  • Underlag Asfalt
  • Utmaning Medel
  • Klättring 1726 m
  • Utför 1725 m

En runda med det allra bästa av Bohusläns och Sotenäs härligt slingrande vägar bjuder på fantastiska utsiktsplatser vid havet och också det varierande inlandslandskapet med en hel del backar. Namnet med inspiration ifrån två av mina andra favoritrundor i utlandet, Ronde van Vlaanderern i Belgien och Sella Ronda i Italien.

Ronde van Sotenäs

Vi startar från Makrillviken på Smögen, där det förövrigt erbjuds riktigt fina möjligheter till kost och logi på Makrillvikens Vandrarhem eller Smögens Hafvsbad. Vi rullar ut på vägar kantade av fiskebåtar och sjöbodar innan vi strax kommer över till fastlandet via Smögenbron där det bjuds på en fin utsikt över kustidyllen Kungshamn. Uppvärmningen fortsätter lugnt på kullerstensgator via pittoreska Fisketången och Hovenäset. Nu är vi igång och turen slingrar sig fram i kanten av Åbyfjorden med sina branta granitstränder. Kanske är du redan sugen på fika? Då rekommenderas varmt Lyckans stenugnsbageri med goda bakverk och som ligger granne med Röds jordgubbar för mer söta saker.

Ronde van Sotenäs

Uppe på hojen igen. 35 km avklarade och vi möter dagens första riktiga backe. En goding som bjuder på några fina serpentinsvängar och 80 höjdmeter. Se till att hålla i styret på toppen med blicken långt fram, för nu slingrar det sig mycket på den smala vägen som inbjuder till fartlek i riktning nordväst.

Den saltstänkta luften gör sig återigen påmind efter 65 km när vi rullar in i vackra kustbyn Hamburgsund och här är det ett måste med ett glasstopp på Pipersglass. Vi bjuds på mer glittrande vyer längs havet när vi nu rullar söderut på flacka vägar vid Bottnafjorden. Återigen lämnar vi kusten bakom oss för att ta oss an ”bergsmassivet” i inlandet på inspirerande landsvägar med mycket lite trafik. Dagens längsta och högsta klättringen kommer strax efter att vi passerat badholmarna i Bovallstrand vid Hunnebostrand ”förorten” med det passande namnet Alperna. På toppen av ”berget” är det milsvid utsikt och det går att se t ex. Väderöarna utanför Fjällbacka och inte minst nästa fikastopp på Ramsvik.

Ronde van Sotenäs

Men till fikan har vi en bit kvar. Vi rullar sakta igenom imponerande Uddens Skulpturpark innan vi återigen tar en krok in i landet. ”Kroken” välkomnar med smala vägar, korta branta backar kantade av både kossor och hästar som för tankarna till Flandern. Vi passerar både Kustscharken och Smögens Whisky som erbjuder närproducerat i olika former och båda väl värda sina besök. Rundan börjar närma sig sitt slut men vi har det bästa kvar, Ramsvikslandet.

Ronde van Sotenäs

Naturreservatet som var en halvö innan man på 30-talet grävde och sprängde fram Sotekanalen. Ön kallas också Klippornas Rike och vyerna är oändliga i det unika landskapet som till stor del består av granit. En plats att njuta är på Ramsviks Glasscafé med sin vackra utsikt och många goda glasssmaker. Det går ingen asfalterad väg runt ön men väl tre olika vägar med vändpunkter. Med sina olika karaktärer är alla värda att köra. Den kanske vackraste sträckningen är den mot Fykan och Grosshamn mitt på ön där många kända företag valt att spela in reklamfilmer.

Ronde van Sotenäs

Vi rullar tillbaka över bron och mot afterbiken som erbjuds på många platser. Till exempel på Tumlarens friskvårdscenter i Väjern, där man kan bada både ute och inne samt få i sig en god räkmacka. Eller varför inte ett besök på restaurang Tant Anton vid strandpromenaden i Kungshamn. Så blir dagens cykelupplevelse fulländad i detta fantastiska landskap.

Ronde van Sotenäs

Djurintresserad?

Innan du lämnar Åbyfjorden passeras Nordens Arks djurpark, där du ser Visenter på vänster sida och Sibirisk tiger till höger, väl värt ett besök, en annan dag.

Partners

Tyvärr, den här webbplatsen använder funktioner som din webbläsare inte stöder.

Uppgradera till en nyare version av Firefox, Chrome, Safari, eller Edge så kan du besöka webbplatsen.