Stockholms Finest

Lite Vissvass-magi

Stockholms Finest
David Alledal

Cyklad och godkänd av

David Alledal
Ladda ner GPX fil
  • Startplats Stockholm, Sverige
  • Distans 105,6 km
  • Underlag Asfalt
  • Utmaning Medel
  • Högsta punkt 70 m ö.h.
  • Klättring 870 m
  • Utför 870 m

Stockholm och landsvägscykling är egentligen inte gjorda för varandra. Det är inte ler och långhalm vi pratar om här. Men det finns några riktiga guldkorn och den här rundan är en av dem. Turen startar och avslutas på cykelcafét Le Mond. Så, ta med dig den energi du behöver och fika/ät efteråt.

Precis som med alla rundor i Stockholm behöver du först ta dig ut ur stan. Det innebär alltid en blandning av cykelbanor och bilvägar. Välj att se transportsträckan som en bra uppvärmning och nedvarvning, ta det lugnt och visa hänsyn. Med rätt inställning och klokskap kan cyklister och bilister samsas om våra fina vägar.

Efter 18 km viker du in mot Alby naturreservat. Det är egentligen nu, när du lämnar trafikljus och stadsbilder bakom dig, som rundan börjar.

Vid 24 km kommer du in på Brevikloopen. Vi pratar inte Sveriges Mallis men nog tusan böljar det fint. På vänstra sidan ligger Ingarö och skvalpar.

Vid 40 km kommer du ut på Vissvass-vägen, Stockholms mest bildsköna väg. Här är det bara trafik till och från båtklubben som stör, så du kan gott unna dig att koppla av lite på cykeln och låta lugnet infinna sig.

Stockholms Finest

Vid 45 km måste du svänga in på en lite hemlig grusstig och nu väntar 2-3 km sportgrus. Ett trevligt inslag som din dyra kolfiberracer klarar av.

Stockholms Finest

Vid 48 km lämnar du gruset bakom dig och kör ut på Åvavägen. Det är ungefär samma känsla här som på Vissvass, det vill säga att det är lugnt och skönt och det är bara trafiken till båtklubben som stör.

Stockholms Finest

Vid 58 km måste du ut en kort bit på Dalarövägen. Vägen är smal och hårt trafikerad, så var försiktig och håll dig intill vägkanten. Efter bara någon kilometer kan du vika av från vägen.

Vid 66 km passerar du Årsta Havsbad. Beroende på dagen och året du cyklar finns en liten pittoresk Handlare här. Om suget faller på eller om orken tryter.

Stockholms Finest

Vid 78 km behöver du ge dig ut på Haningeleden en bit. Det är ungefär samma hårda trafik här som på Dalarövägen, men efter 3 km får du äntligen vika av.

Vid 87 km är du tillbaka på cykelbanor och nu kan du börja varva ner. Cykelbanorna kommer att ta dig hela vägen in till city.

Rundan slutar på Café Le Mond. Du är nu mitt på Södermalm och vill du äta någonting annat än deras goda belgiska våfflor eller avokadotoast, finns det hundratals bra restauranger. Hör av dig om du vill ha tips, eller rentav sällskap på rundan.

Stockholms Finest

Partners

Tyvärr, den här webbplatsen använder funktioner som din webbläsare inte stöder.

Uppgradera till en nyare version av Firefox, Chrome, Safari, eller Edge så kan du besöka webbplatsen.