Tour du Sud Öland

Historiska världsarv och det Stora Alvaret

Tour du Sud Öland
The Bikepack

Cyklad och godkänd av

The Bikepack
Ladda ner GPX fil
  • Startplats Degerhamn, Sverige
  • Distans 53,5 km
  • Underlag Asfalt
  • Utmaning Lätt
  • Högsta punkt 29 m ö.h.
  • Klättring 85 m

Vill du cykla genom kungliga naturreservat, historiska världsarv och uppleva det Stora Alvaret? Då har du hittat helt rätt! Det här är en perfekt cykeltur som passar både den med snabba kilometermål och dig som gillar att uppleva mer än bara vägen.

Följ med oss på en loop genom Södra Ölands magiska, öppna landskap, havsnära leder och gemytliga byar. Låt dig lotsas fram till fyren Långe Jan på sydligaste Öland och förundras över historiens vingslag i fornborgen Eketorp från järnåldern. För den kulinariskt intresserade finns många pittoreska stopp längs med vägen, bland annat mysiga Gräsgårds Fiskehamn.

Underlaget är nästan uteslutande asfalt och du får leta efter höjd metrarna så det är bara att hoppa på valfri cykel och köra!

PS. Glöm inte kameran 📸

Tour du Sud Öland
Tour du Sud Öland

Vår Södra Ölands-loop börjar i Degerhamn, en ort byggd kring den stora hamnen som skeppade öländsk cement, kalk och järn. Guldkorn: i huset bredvid den stora kyrkan finns det två toaletter med element – perfekt för ombyte till oss som cyklade i december men också toppen om du vill fylla dina vattenflaskor en varm sommardag.

Vi tar oss direkt söder ut med siktet inställt på fyren Långe Jan som ligger på Ölands södra spets. Öland är en riktig cykel-ö med gott om fina cykelbanor att ringla fram och uppleva landskapet på. Har du bråttom så finns det också fina asfalterade vägar att följa om du vill samsas med resterande trafikanter.

Efter en härlig platt första mil ackompanjerad av långa alléer och öppna fält kommer Grönhögen, här finns en liten avstickare för den som har tid.

Tour du Sud Öland

Strax efter Grönhögens gröna golfbana passerar du en skylt som tar dig ner till familjeföretaget IBA Toffel, som tillverkat “Ölandstofflor” med botten i alm sedan 1980-talet. I anslutning till fabriken ligger även den lilla toffelboden där du kan köpa färdiga träskor i alla tänkbara färger och motiv.

Tour du Sud Öland

Tillbaka på vägen passerar vi Grönhögens fiskebåtshamn och susar vidare ut ur samhället för att återigen omslutas av åkrar, fält och med havet på vår högra sida.

Tre kilometer utanför orten sträcker sig Karl X Gustavs mur, även känd som “Stora muren”. Det är en 4,5 kilometer lång mur tvärs över ön. Uppförd 1653 (super gammal mur!) för att stänga in dovhjortarna och garantera den kungliga jakten men minst lika mycket för att visa kronans makt. Hjortar eller ej, cyklister verkar den kunna hålla ute då den klassas som världsarv och ej får röras för att bygga cykelbana. Därför får vi snällt cykla på landsvägen och tacka gamle Karl X Gustav för en fin mur!

Tour du Sud Öland

Nästan direkt efter muren kan du från din cykel skåda Ottenby gravfält. Här finns närmare 275 fornlämningar i form av stensättningar, högar, treuddar och resta stenar. Vi sa att detta va en historisk runda och dessa gravar härstammar från vikingatiden (900-talet), alltså super duper gamla grejer! Innan du hunnit sluta fantisera om vikingar som reser stenar så anländer vi till Ottenby kungsgård som tornar upp sig på vår högra sida, grundad på 1500-talet av ingen mindre än Gustav Vasa (referens: Göteborg grundades 1621 – alltså gamla grejer). Nu tar vi höger ner mot Långe Jan och här börjar en av rundans höjdpunkter: Ottenby naturreservat!

Naturreservatet erbjuder ett rikt djurliv med massor av ståtliga dovhjortar, får och en uppsjö av fåglar. Parken är vackert belägen med vatten på båda sidor, täckt av ädellövskog, vackra ängar och små sjöar som härbärgerar både fåglar och fyrbenta vänner!

Tour du Sud Öland

Till fyren är det 5 kilometer härlig landsväg. Håll ögonen öppna efter vackra dovhjortar och njut av landskapet!

Väl framme vid Långe Jan har vi hunnit cirka 20 kilometer av vår runda. Detta är ett perfekt tillfälle för en kortare paus med en fika eller en bit mat på Restaurang Fågel Blå som ligger strax bredvid fyren Långe Jan.

Långe Jan är 41,6 meter hög och för den som vill finns möjligheten att ta trapporna upp till toppen och beskåda den vackra utsikten ut över havet och södra Öland!

Tour du Sud Öland

Färdigfikade och fyr-turistade vid Långe Jan går rundan tillbaka norrut genom reservatet och vidare längs havet mot Eketorps Borg!

På vägen passerar vi mysiga små orter samtidigt som havet skymtar bortom det vidöppna landskap. Vårt nästa mål är Eketorps Borg. En borg som härstammar från järnåldern och är Sveriges enda återuppbyggda fornborg. Här kan man följa med på guidade turer, baka bröd, skjuta med pilbåge, pyssla och äta glass.

Detta är en sevärdhet där både unga och gamla kan förenas i historiens tecken samtidigt som fantasin tar oss tillbaka till järnåldern, om inte annat så är det definitivt värt att svänga förbi för att sörpla i sig en glass i borgs-miljö.

Tour du Sud Öland

Nog med historia och tillbaka till vår platta runda som nu är inne på sin slutetapp men ändå har mycket kvar att leverera. Rundans nästa avstickare är Gräsgårds Hamn. En charmig fiskehamn med små röda sjöbodar från 1930-talet. Detta är en riktiga pärla för fågelskådning och på sommaren kan du både köpa fisk och nystekta sillmackor hos Annies Fiske – ett perfekt lunch-stop om magen kurrar och vädret tillåter. Gräsgårds Hamn inramas vackert av öppna gröna ängar med betande gäss och hav så långt ögat når!

Tour du Sud Öland

45 kilometer avverkade och det är dags att korsa ön från öster till väster för att knyta ihop vår sightseeing-runda! Detta tar oss igenom det Stora Alvaret – ett säreget landskap med hedmark på berggrund. Här kan du vandra i timmar utan att se annat än gräs, stenar och lågväxta buskar. Med lite tur så har du som vi, vinden i ryggen, och alvaret bjuder på allt annat än bistra miner! Vi susade över ön i raketfart och njöt till fullo av de platt väglaget och snabba vägarna.

Tour du Sud Öland

Rulla tillbaka till Degerhamn och du är i mål och Tour du Sud Öland är tillryggalagd. Vi hoppas att du får en toppendag på Ölands vägar!

På återseende och väl mött på vägarna.

Tour du Sud Öland

Sugen på ett bad?

Strax utanför Grönhögen finns ett kalkbrott som man kan bada i.
Hoppa i från klipporna eller klättra ner till de kristallklara vattnet!

Partners

Tyvärr, den här webbplatsen använder funktioner som din webbläsare inte stöder.

Uppgradera till en nyare version av Firefox, Chrome, Safari, eller Edge så kan du besöka webbplatsen.