Kulinarisk runda på Österlen

Upplev Sveriges svar på Provence

Kulinarisk runda på Österlen
Jessica Clarén

Cyklad och godkänd av

Jessica Clarén
Ladda ner GPX fil
  • Startplats Simrishamn, Sverige
  • Distans 75,5 km
  • Underlag Asfalt
  • Utmaning Medel
  • Klättring 344 m
  • Utför 343 m

Skånes lilla pärla med vyer och nyanser som Medelhavet. Här kan du cykla landsväg på fina cykelvägar längs kustremsan och sedan in mellan böljande åkerfält. Du kan utmanas av backar vid Brösarps backar, dricka äppelmust i Kivik. Stanna till vid glasskiosken i Simrishamn eller ta dig till Sandhammaren och ta ett dopp i havet och njuta av vita sandstränder.

Kulinarisk runda på Österlen

Min favoritrunda startar såklart i Simrishamn, hjärtat av Österlen och ringlar sedan på böljande landsvägar genom det skånska landskapet. Att Skåne är platt stämmer definitivt inte in på Österlen. Det är också något oslagbart med ljuset som bäddar in landskapet och doften av saltvatten som känns i motvinden. Jag har utgått från Simrishamn på den här rundan och man kan skarva på och skarva av i en evinnerlighet.

Kulinarisk runda på Österlen

Från Simrishamn cyklar vi längs kustremsan norrut mot Baskemölla och Vik, för att sedan vika av från kustremsan och passera Mandelmanns Trädgårdar. Är vinden hård är ett stopp på Drömbageriet i Gärsnäs en välkommen plats för vila och energiintag. Vi cyklar förbi Gärsnäs Slott, vidare mellan blommande rapsfält och över till kusten på andra sidan av Österlen. Vi passerar Karl Fredrik på Eklaholm där jag kanske lyckas få med mig ett fång blommor till mamma, eller åtminstone i mitt huvud hinner se ut vad jag kan åka förbi och plocka senare.

Vill du skarva på sjumilarundan ytterligare kan du istället för att vika av mot Simrishamn när du kommer ned mot kustremsan från Borrby, ta en avstickare mot Kåseberga och sätta dig i hamnen och äta rökt sill. Antingen belönas man sedan med en himmelsljuv medvind på vägen tillbaka eller så blir det en fostrande motvind som gör finalen hem extra tuff. Finns det extra krafter när man kommer tillbaka till Simrishamn är det värt att återigen cykla ut mot Vik och stanna vid Orelund för att köpa med solmogna tomater hem – ekologiska och så närodlat det kan bli.

Kulinarisk runda på Österlen

Östersjön och konst(iga) elskåp

Du passerar Sandhammaren som är väl värd ett stopp för ett dopp. Sanden är finkornig och vit och stränderna långgrunda. Bär cykeln ned till stranden (sand i drivlinan är inget kul) och ta ett uppfriskande dopp i Östersjön.

Sen var det där med de konst(iga) elskåpen. Österlen är fullt av härlig konst och inne i Simrishamn hittar ni min mammas ateljé med fantastisk konst. Om du stannar upp och ser elskåp som är målade med hästar så är det sannolikt min mamma som målat det. Mer om mamma Ann-Margretes konst hittar du här: ann-margrete.com/

Liknande rundor

Partners

Tyvärr, den här webbplatsen använder funktioner som din webbläsare inte stöder.

Uppgradera till en nyare version av Firefox, Chrome, Safari, eller Edge så kan du besöka webbplatsen.