Östgötaslätten

I omväxlande landskap

Östgötaslätten
Anna Öhrström

Cyklad och godkänd av

Anna Öhrström
Ladda ner GPX fil
  • Startplats Motala, Sverige
  • Distans 114 km
  • Underlag Asfalt
  • Utmaning Medel
  • Högsta punkt 152 m ö.h.
  • Klättring 581 m
  • Utför 581 m

Med start i den vackra cykelstaden Motala, beger du dig ut på Östgötaslättens härliga landsvägar. Du kommer passera stora och vackra gårdar och lantbruk, vattendrag och sjöar och din blick kommer att få vila på öppna vackra åkerlandskap. När du når de lite mer sydliga delarna av turen, kommer du märka av förändringen i naturen då mer skogar tar vid och landsvägarna blir något mer kuperade. Antalet bilar du möter eller som kör om dig är få under större delen av denna fina runda och hela turen går på asfalterade vägar.

Efter cirka 40 km kommer du till den lilla byn Sya, där det kan vara läge att göra en avstickare på cirka 200 meter för att ta en välförtjänt paus. Där, i den gamla ombyggda järnvägsstationen ligger Open New Doors Bahnhof. Där njuter du av en fika eller en lättare lunch, allt ekologiskt och 100% växtbaserat. Väljer du att hoppa över besöket denna gång kan du istället fortsätta turen och stanna till cirka 1 km senare och fylla dina vattenflaskor med friskt och gott källvatten vid Pilkällan.

Östgötaslätten

Efter att flaskorna är fyllda blir terrängen lite mer kuperad och intill de mysiga landsvägarna kommer nu skogar bitvis att ta vid och åkermarken bli mer kullig. Den kuperade terrängen börjar kännas i benen och när du efter cirka 80 km, räknat från starten i Motala, når det White Guide-listade caféet och konditoriet Väderstad Centralkonditori är ett stopp ett måste för att vila benen och avnjuta en fika av högsta klass. Både personalen och stammisarna är vana vid att vi cyklister stannar här för att fylla på energi under våra träningsrundor.

När du sedan rullar vidare ut på östgötaslätten kommer du strax till sjön Tåkerns östra strand och vill du så kan du ta din cykel och promenera den 150 m grusade gången till fågeltornet. Är lyckan med dig kanske du kan få se en magnifik havsörn!

17 km från Väderstad når du den medeltida staden Vadstena, med en oerhört intressant historia och väl värd ett besök, om inte denna gång så vid ett annan tillfälle. Vill du ändå ta vägen in om staden innebär det ingen större avvikelse från rundan.

Under de sista 15 km som återstår, kan du uppleva lite mer biltrafik, något som dock lätt vägs upp av att du bitvis cyklar intill den vackra sjön Vättern och innan du vet ordet av är du åter tillbaka i Motala.

Östgötaslätten

Samarbetspartners på rundan

Liknande rundor

Partners

Tyvärr, den här webbplatsen använder funktioner som din webbläsare inte stöder.

Uppgradera till en nyare version av Firefox, Chrome, Safari, eller Edge så kan du besöka webbplatsen.