Vätternrundan

15 högersvängar och 6 vänstersvängar senare

Vätternrundan
The Bikepack

Cyklad och godkänd av

The Bikepack
Ladda ner GPX fil
  • Startplats Motala, Sverige
  • Distans 315 km
  • Underlag Asfalt
  • Utmaning Svår
  • Högsta punkt 219 m ö.h.
  • Klättring 1994 m
  • Utför 2001 m

Är du redo för en riktigt härlig och tuff utmaning?!
Vätternrundan 315 kilometer: Vackra vyer, vattendrag och svensk skog. Start i Motala, 15 högersvängar och 6 vänstersvängar senare är man tillbaka i Motala för att passera mållinjen.

Inspireras av åkerlandskapen och historia mellan Motala och Uppgränna. Stanna och fyll på med polkagrisar i Gränna. Ta en lunch i Jönköping. Beundra hamnen i Hjo, staden som alla älskar! Storma fästningen i Karlsborg eller bara beundra fästningen från sadeln. Ta höger i Askersund och njut de sista milen ner till Motala! Ja, som du hör så har rundan fantastiskt många och mysiga smultronställen. Rundan är asfalterad med 2001 höjdmeter. Här är den stora utmaningen: Distansen!

Vätternrundan är en av Sveriges mest kände “cykelleder” som kan avnjutas på olika sätt. Välj mellan att uppleva sjöns skönhet på en solotur och njut av stillheten och naturen eller registrera dig till Vätternrundans lopp och ta del av Vättern tillsammans med tiotusentals andra cyklister från hela världen. Känn adrenalinet toppa och hur du flyter genom loppet tillsammans med Sveriges gladaste cyklister och ett riktigt roligt lopp.

Vår Vätternrunda startar en tidig Decembermorgon från Motalas vackra kyrka, uppförd i slutet på 1700-talet, vilket är samma tidsepok som cykeln uppfanns så det är inte konstigt att Motala andas cykling ut i fingertopparna 😉 Ut från Motalas asfalterade gator beger vi oss söderut med Vätterns prakt på vår högra sida och redan efter 15 km har vi tagit oss till Vadstena! En stad även denna med mycket historia och här hittar vi bland annar Vadstena Slott, och Vadstena klosterkyrka. Om du vill ta dig en liten avstickare kan du se dessa historiska byggnader direkt från cykelsadeln!

Vätternrundan

Mellan Vadstena och Ödeshög så hittar vi Omberg som med sin mångfaldiga växtlighet är en riktigt fröjd för ögat! Alla naturens färger som går ihop och skapar en vacker bild från där du sitter på din cykelsadel.

Efter en högersväng i Ödeshög och cirka 60 km avverkade kommer vi till en av rundans höjdpunkter: Uppgrenna! Ett naturhus där du kan ta en fika, äta mat, njuta av utsikten eller yoga... Detta är ett MÅSTESTOPP! 🥰

Vätternrundan

Efter en välbehövlig matpaus är de upp på cykeln för att fortsätta ner mot Jönköping, men trampa inte igång för fort utan njut av nedförsbacken från Uppgränna, beskåda Visingsö och spana in Brahehus som ligger ikoniskt till vänster uppe på höjden strax efter att ni lämnat naturhuset!

Om ni mot all förmodan inte stannade till vid Uppgränna så har ni antagligen sparat er till en goobit i Gränna, Sveriges godishuvudstad. 🍭😋
Här hittar man mer än bara polkagrisar... de finns polkastänger, polkaglass, polkagodis, polkasnören, polkatuggummin, polkabetor, polkadans, polkaläsk och polkabräck.

Gränna sträckan bjuder också på lite annat underlag än asfalt, nämligen kullersten!

Ska du inte stanna i Gränna så rekommenderar vi likt världsmästaren Peter Sagan, hur du skall ta dig an detta underlag: Fly over it!

Vätternrundan

Efter att vi landat igen och tagit oss upp ur Gränna har vi tagit oss omkring 80 km av vår runda.
Vi lämnar lite utrymme mellan oss och Vättern, byter sjöutsikten mot åkerlandskap, fulla av ny energi från våra depåstopp!

Gör man denna utmaning under Cykelveckan och kör motionsloppet Vätternrundan så kommer här en av våra favoritdepåer: Ölmstad! Det är egentligen ingen speciell depå. Man får till exempel ingen lagad mat, men det som är så underbart med den är att när du cyklar förbi eller är i depån så känner du glädjen och gemenskapen som sporter kan frambringa!

Detta ger extra energi vilket göra att de första 80 kilometerna inte känns och man är redo att ta sig an kommande kilometer med ett leende på läpparna! Bring it on!

Vätternrundan

Ner till Huskvarna och Jönköping för att vända uppåt och hemåt, sträckan mellan Jönköping och Hjo kan upplevas som den tuffaste i denna utmanande runda.

Det är 60 km som skall avverkas och några jobbiga backar att ta sig över men som tur är finns det även här saker att hålla utkik efter!

Ta en avstickare i Munkaskog och säg hej till bisonoxarna på Bisonfarmen i Gate eller varför inte kolla in vyerna vid kyrkan i Norra Fågelås!

Hjälp varandra och snart har ni tagit er hela vägen till Hjo, cirka 170 km, över halva rundan avklarad! Spana in hamnen i Hjo, varför inte ta en surdegsbakad pizza hos Vete & Råg för att fylla på energidepåerna inför sista halvan. Klassikern lasagne är annars ett fullgott alternativ till pizzan😉

Låt maten och energin komma ut i kroppen och passa på att när du lämnar Hjo titta ut över de öppna fälten som vätter ner mot Vättern!

Förhoppningsvis skiner solen på dig, Vättern ligger platt, benen känns bättre än någonsin och du har siktet inställt på mål!

200 km och du rullar in på strandpromenaden i Karlsborg, på motsatt sida ligger målet och motala och väntar på dig!

Vill man ta sig en närmare titt på Karlsborg så kan vi varmt rekommendera Karlsborgs Fästning som råkar var Sveriges största och bäst bevarade fästning (och vår reservhuvudstad).

Vätternrundan

Lite mer än en tredjedel kvar, när vi lämnar Karlsborg för att återigen bege oss in i skogslandskap. Långa underbara alléer med skog på båda sidor tar oss tillbaka till Vätterns blåa storhet och den norra delen som är fylld av små kobbar och öar. Här kan man känna man att det börjar bli dags för en liten paus och då är detta ett superbra tillfälle med tanke på vilken härlig och vacker utsikt vi får utöver Vättern!

Rundan fortsätter upp till Askersund och sträckan om Vätterns västra vägar är avklarade, fantastiskt jobbat! I området kring Askersund präglas vägarna av en mängd mindre sjöar och vattendrag, ännu ett tecken på naturens egna skönhet och än en gång ett tecken på hur vacker denna rundan kan vara om man tar sig tiden att avnjuta det som erbjuds!

Vätternrundan

Inte långt efter att vi passerat Askersund kommer vi till Åmmeberg. Vattendragen omfamnar oss fortfarande även om vi återigen ökar distansen från vår stora sjö. Vackra tegelbyggnader, vattendrag och varierat landskap omger oss när vi susar fram på våra racers.

Sträckan mellan Åmmeberg och Godegård är inte lätt på något sätt. Det går upp och ner lite som en berg- och dalbana. Det som är det härliga med denna sträckan är återigen den sköna, vackra naturen och sevärdheterna!

Vi cyklar genom Johanneslund, röda små hus som ligger nära vägen på bägge sidor. Vägen här är lite smalare, man får en härlig känsla av mysighet och Johanneslund får en att tänka sig tillbaka till Astrid Lindgrens sagor om Emil och Katthult och Barnen i Bullerbyn.

Vätternrundan

Höger vid Zinkgruvan, 5 km härlig utförslöpa, riktigt härlig vila när du susar fram på den lilla asfalterade vägen med skog på bägge sidorna om dig! Vi lämnar Örebro län bakom oss och kommer fram till Godegård där vi återigen tar en av våra högersvängar. Vi fick det till 15 stycken högersvängar och 6 vänstersvängar på vår runda runt Vättern! Från Godegård in till målet i Motala är det lite mer än snabba 30 km.

Den fantastiska känslan av att vara tillbaka i Motala. Känslan av att för egen maskin cyklat runt Sveriges näst största sjö. Stolt upp över öronen och gåshud på hela kroppen!

Ta till vara på detta ögonblick, det är du väldigt värd och njut hela vägen längs med Vätterpromenaden till målgången.

Vätternrundan

Dela upp rundan på två dagar?

Mitt ute i skogen, strax utanför Hjo, kan du hyra supermoderna "tiny houses". Väl där kommer du bjudas på en unik naturupplevelse, helt off-grid. Testa själv får du se.

Läs mer och boka ett litet hus här: inforest.se/

Liknande rundor

Partners

Tyvärr, den här webbplatsen använder funktioner som din webbläsare inte stöder.

Uppgradera till en nyare version av Firefox, Chrome, Safari, eller Edge så kan du besöka webbplatsen.