Slottsrundan

Bland herrskap och tjänstefolk

Slottsrundan
Fredrik Magnusson

Cyklad och godkänd av

Fredrik Magnusson
Ladda ner GPX fil
  • Startplats Bauergården i Bunn, Sverige
  • Distans 69 km
  • Underlag Asfalt
  • Utmaning Medel
  • Högsta punkt 259 m ö.h.
  • Klättring 648 m

Putsa drefven, beklä dig med din finaste hufvudbonad och avnjut en tur som passerar inte mindre än tvenne slott och flera vackra herrgårdar. Rundan börjar vid Bauergården i trolska Bunn och bjuder på härlig åkning på grevskapets småvägar med inslag av några rejäla stigningar. En förbolt bra runda!

Rundan startar i idylliska Bunn och strax efter att du cyklat över bron som förbinder sjöns södra och norra ände väntar den perfekta uppvärmningsrakan genom Bauers trolska skog. Och värm upp ordentligt! Efter 8 km kommer Kvarnabacken, en rejäl backe som efter några riktiga kringelikrokar tar dig fram till Vireda. Här i Vireda kan du med gott samvete ta en liten avstickare till lantcaféet och butiken Gröna Lund eller svänga ned till Wiredaholm golf & konferens för att släcka törsten på uteserveringen mot vackra Wiredaholmsjön.

Sen är det cykelnjutning på högsta nivå. Lägg dig i ett behagligt tempo och njut av småvägens kurvor och höjdskillnader. I Hullaryd vänder du norröver och kör längs Noens långsträckta strand. Spanar du ut över sjön ser du den vackra herrgården Degla och strax därefter kan du göra en liten avstickare till det första slottet, greve Per Brahe den yngres jaktslott Brahälla (sista 1,5 km är naturstig). Idag bara ruinerna kvar dock men utsikten lika vacker som när taket belades med spån 1861.

Du fortsätter sedan fram till Adelöv. Vill du krydda upp tillvaron rekommenderar vi starkt ett stopp på Krydderi Krokus som förutom just kryddor och te säljer fika och lunch. Från Adelöv kör du sedan på riksväg 133 ändra fram till Gränna. Vägen är relativt trafikerad så kör med extra sunt förnuft! När du passerar Örserum har du tagit dig halvvägs och här kanske det sitter fint med en glass från Hugos Chark och Livs eller lunch på Örserumbrunns vackra altan ut mot brunnsparken och sjön Ören.

Vid infarten till Gränna viker du av söderut och strax innan det andra slottet Gyllene Uttern, som egentligen inte är ett slott men ser verkligen ut som ett, viker du brant av ned till Röttle by vid Vätterns strand. Och lika brant blir det uppför! Här väntar en tuff men ack så vacker serpentinstigning upp och förbi det sista slottet, Västanå slott, Sveriges första slottshotell sedan 1948.

Sedan väntar återigen en härligt slingrande och lagom kuperad mindre väg som efter drygt en mil bjuder på rundans sista fikastopp, Flättinge gårdscafé som drivs av systrarna Sandra, Josefin och Louise på familjgården. Här kan du njuta av hembakat, lokalproducerat och sötlupin (som självklart odlas på gården!). Efter ytterligare en mil genom Siringes slätt och Bauers trolska skog är du tillbaka på Bauergården och kan med gott samvete unna dig något läskande i baren!

Slottsrundan

Inte sett nog med slott?

Det finns fler i närheten! Ta en avstickare från Hullaryd till Stjärneborgs slott och familjen Stierngranats gravpyramid (8 km enkel väg). Väl värt ett besök.

Samarbetspartners på rundan

Liknande rundor

Partners

Tyvärr, den här webbplatsen använder funktioner som din webbläsare inte stöder.

Uppgradera till en nyare version av Firefox, Chrome, Safari, eller Edge så kan du besöka webbplatsen.