Vidderna i väst

Propagandacykling i Skara med omnejd

Vidderna i väst
Alexander Wetterhall

Cyklad och godkänd av

Alexander Wetterhall
Ladda ner GPX fil
  • Startplats Skara, Sverige
  • Distans 144,3 km
  • Underlag Asfalt
  • Utmaning Medel
  • Högsta punkt 311 m ö.h.
  • Klättring 1137 m
  • Utför 1138 m

Som 16-åring lämnade jag småländska Gislaved och for till Västergötland och Skara. Här blev jag kvar, förälskad i platsen, och vidderna i väst. Greppa styret, klicka i pedalerna och häng med på en av mina absoluta favoritrundor.

Själva Skara är väldigt platt men omges av tre platåberg i närområdet; Mösseberg, Billingen och Kinnekulle. Mina rundor går oftast mot Billingen och Kinnekulle då området är väldigt fint och böljande och har inslag av någon rejäl backe emellanåt. Vägarna är mestadels mysigt smala och slingrar sig fram i vackert landskap.

Vidderna i väst

Med start på Vilanområdet i Skara tar man raka vägen ut mot Skara Sommarland och Axvall innan man kommer till Varnhem. I Varnhem blir det höger mot Broddetorpsbacken och Skövde.

Billingen bjuder till ordentligt med sina kortare branta backar och på toppen av Simsjön så får du njuta av en häftig utförslöpa ner via golfbanan innan du kommer till Skövde. Efter detta så tar vägen dig uppför igen till Billingecentret där allt från lekplatser och pumptracks till MTB-, löpar- och skidspår finns beläget.

Vidderna i väst

Vi fortsätter turen från Billingen mot Timmersdala, via slingriga vägar över byn Berg, och vidare till Kinnekulle. Väl på Kinnekulle får du återigen koppla på både leendet och klättrarbenen för här kommer rundans mesta höjdmeter. Kinnekulle som är känd för fin cykling för både landsväg och mtb med separata mtb-spår och en 44 km lång led som tar dig runt ”Kullen”.

Rundan bjuder dig på den kända backen ”Norra Högkullen” där många cykeltävlingar har avgjorts. Här finns också den finaste sträckan, enligt mig, i hela området vid Hellekis Säteri där ramslöken växer tät på våren.

Vidderna i väst

Avslutningsvis tar vi oss till Blomberg och vidare ner förbi Husaby och bort mot Lundsbrunn där alla rundorna möts. Därifrån styr vi över de öppna fälten mot Skara och väl framme passerar vi Domkyrkan och dess kullerstensklädda gator innan vi är tillbaka där vi startade.

Tips: Nya Lundsbrunn Resort & Spa

Lyx och flärd samtidigt som naturen ligger nära. Vill du ha lugn och ro får du det, vill du ha fart och fläkt får du det. Här finns det mest du som cykelresenär kan behöva – fika, mat, boende och spa. Väl värt ett besök!

Läs mer här

Samarbetspartners på rundan

Liknande rundor

Partners

Tyvärr, den här webbplatsen använder funktioner som din webbläsare inte stöder.

Uppgradera till en nyare version av Firefox, Chrome, Safari, eller Edge så kan du besöka webbplatsen.